Korta resor

Australien, Patagonien, Japan, Tanzania… Typiska drömmar för en reseeälskare. Inte ouppnåeliga, dagens värld är liten för oss rika västerläningar. Men ändå. Mycket pengar och mycket tid krävs.

Jag tycker att det är nästan lika roligt med nära som med fjärran resmål. Och en resa som är kort i tiden kan också vara väldigt innehållsrik.

Det finns en uppsjö av resmål, som jag tycker passar för en 2-3 dagar lång resa. Bäst passar väl den korta resformen för återbesök. Är man redan lite bekant med platsen tar det inte så lång tid att orientera sig och komma igång med turistandet.

Nästan vilken större stad som helst skulle jag kunna tänka mig en kortsemester i. Fast ligger staden ifråga långt bort känns det kanske lite fåningt att bara stanna två dagar. En av mina bröder har varit i New York säkert 20 gånger. Han stannar bara ett par nätter, bor på bra hotell, det är en del av upplevelsen för honom, och går på någon teater eller så. Han bor i Stockholm, det gör det hela lite enklare.

Jag tänkte göra en lista på platser att göra korta besök på. Men den blev för lång, och rätt meningslös! Istället försöker jag göra en på ställen som är nära geografiskt. Jag tycker det är jättekul med kortväga resor också. Helgen i Sundsvall för några veckor sedan, till exempel. Vad som är nära är inte helt lättavgränsat, men här är ett försök:

Vasa. Liten trevlig stad. Toppenfin på sommaren. Nära kontakt med havet och promenadavstånd till allt, till och med till campingen. Jag var där flera gånger med barnen, när de var mindre. De älskade Vasalandia. Det är hemskt synd att båtresan mellan Umeå och Vasa har blivit så dyr!

Luleå. Också jättefint på sommaren. Jag gillar gågatan med sköna uteserveringar. Massor med vatten runt omkring är toppen på sommaren, men det blir väldigt blåsigt och rått på vintern!

Stockholm. Alltid!

Göteborg. Min gamla hemstad. Det är en särskild känsla att återupptäcka allt som ser ut som förr, och se allt som inte gör det! Även oavsett det är det en underbar turiststad.

västra hamnen 1Malmö tyckte jag var ganska tråkig förut, men efter de senaste besöken har jag blivit mer och med förtjust. Västra hamnen (där Turning torso ligger) är mysigt, med intressant arkitektur – se bild här till höger! Jag har bara varit där med mamma eller med jobbet, men skulle verkligen vilja fara dit ensam och utforska på mitt eget sätt.

Tromsö. Jag har en dragning till det nordliga. Men just i Tromsö har jag inte varit.

Östersund är jättefint, både sommar och vinter.

Helsingfors har jag nog nämnt förut. Fast nu tror jag vi börjar komma för långt bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s