Pris till läcker skyskrapa

Hotell- och bostadsskyskrapan Aqua i Chicago har vunnit priset Emporis Award 2009. Det delas ut till årets bästa byggnad som är minst 100 meter hög.

Priset delas ut för tionde gången och tillfaller en byggnad som är både estetiskt tilltalande och nyskapande men ändå funktionell och som passar in i omgivningen.

Det här är ett intressant pris. Aqua, som är ritad av arkitekten Jeanne Gang, verkar vara en väldigt snygg och fin byggnad. Bland de tidigare vinnarna och nominerade finns också mycket intressant att titta på . 2003 vann till exempel 30 St Mary Axe (The Gherkin) i London och 2005 Turning Torso i Malmö.

På andra plats 2009 kom O-14 i Dubai. Det är en märklig skapelse som på bilderna nästan ser ut att vara gjord i vitlackad plåt med olika stora hål, som mjukt böjts i husform. Fast den är tydligen byggd i betong. Jag såg den inte när jag var där, fast den på kartan ser ut att ligga ganske nära Burj Dubai.

På Emporis Awards hemsida kan man också lära sig lite om den moderna arkitekturens stilar. Aqua är, enligt beskrivningen, byggd i modernistisk stil, medan O-14 är dekonstruktivistisk och Turning Torso ”structural expressionism”.

Bilder från Wikimedia Commons, den första av Urbaneddie, den andra av Kayehackett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s