Resor framför datorn

Jag har använt Google Earth mycket för att se mig om i världen utan att lämna datorn. Från många turistmål och städer finns det massor av foton, och även panoramabilder att dyka ner i. Inför englandsresan förra året tittade jag mycket på bilder från småstäder dit vi kunde fara. Tillgången på bilder är väldigt nyckfull. Det är användarna själva som lägger in de vanliga fotona, och panoramabilder finns mest från de större turistmålen och viktiga städer. Men en massa intressant finns det att titta på i alla fall.

Google maps och vårt svenska Hitta.se kan man, som jag tidigare skrivit om, vandra runt i många städer. På Hitta.se klickar man  på Gatubild och väljer vilken stad man vill besöka. Det finns 29 stycken än så länge.

På Google maps tar man fram den stad man vill se och drar den lilla gula gubben ovanför zoomskalan dit man vill. Google maps har ständigt bilar ute och fotograferar för deras Street view. Vilka områden som är täckta och var bilarna finns just nu syns här. Nordamerika, Europa och Australien är väldigt väl fotograferade.

Jag trodde att Google maps också bara fotograferade städer, men när jag började titta närmare upptäckte jag hur fel jag hade.  Google maps har för många landsändar fantastiskt bra täckning, otroligt, förvånansvärt, nästan skrämmande bra. För Sveriges del kan man följa vägarna ända in i fjällvärlden och in i småsamhällena. Men det finns luckor. Till exempel verkar inte Gällivare finnas med, trots att omkringliggande områden är klara.

En nackdel med Google street view är att kartan bara blir en mycket liten ruta nere i högra hörnet. På Hitta.se har man den längs hela nederkanten, och man kan dra upp den större om man vill. Det gör det mycket lättare att se var man är. – Fast när jag tittar närmare efter på Google maps ser jag att det går att sträcka ut kartan så den täcker hela nederkanten. Den går inte att förstora ytterligare, men det duger.

En fin samling intressanta virtuella resmål finns på Online universities.com (tack till min arbetskamrat Åsa för länken!). De flesta är från Google maps, men det finns en del annat med också.

Om man inte orkar trava runt nere på gatorna utan är ute efter snygga panoramabilder från utvalda resmål, i huvudsak med historiskt intresse är Arounder.com en bra sajt. Bilderna tar en stund att ladda, men är jättefina.

Ett svar till “Resor framför datorn

  1. bra blogg du! såg att du besökt halmstad också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s