Artister från Canada

MusicJag och min sambo har väldigt olika musiksmak. Han lutar åt folkmusiken. Det gör inte jag. Men jag har i alla fall  lättare att tåla den musik han lyssnar på än tvärt om.

För några år sedan upptäckte han att det görs en massa musik i hans smak i Canada. Först hittade han Great Big Sea. De gör någon sorts folkrock, med mycket energi. En del av låtarna gillar jag också riktigt mycket, när jag är på ett okomplicerat humör!

Det finns fler grupper i lite samma stil, som C inte tycker är lika bra rakt igenom, men som har några bra låtar, till exempel Irish Descendants, Celtic Connection och Barra McNeils. De flesta av de här kommer från, eller har koppling till, Newfoundland och i förlängningen till Irland.

Men den stora idolen är Connie Kaldor. Hon är singer/songwriter och gör låtar med stor spännvidd. Jag är väldigt okunnig om musik, men jag hör influenser från både amerikansk folkmusik, franska visor, gospel och en massa annat. Många av hennes texter visar på ett samhällsengagemang eller kan betraktas som feministiska – men många är väldigt humoristiska också! Hon låter aldrig likadant från en låt till en annan. (Dessutom har hon skrivit barnböcker med tillhörande musik).

Hon verkar vara en väldigt bra liveartist också. Om hon gör en europaturné någon gång skulle jag gärna följa med C och lyssna. Ja, jag kan nog tänka mig att följa med på Great Big Sea också. Det är ett sätt att välja resmål på – se var någon av ens favoritartister spelar och var man kan få tag på konsertbiljetter, blir det Amsterdam, Glasgow eller kanske Oslo? Kul vilket som!

Men att jag skulle få med C på en rockkonsert, det kan jag bara glömma!

Bild: FreeFoto.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s